U bent hier

Historie21

Historie21 Krimpen a/d Ijssel
Zaterdag 20 juni 2015

Wij hebben niet stil gezeten met het organiseren van activiteiten, zo zijn wij als werkgroep al sinds september 2014 bezig om een nieuwe activiteit te organiseren Historie21. Samen met Moluks Historisch Museum en Tuhuteru & Partners, zijn wij al druk bezig om het programma voor 20 juni 2015 een invulling te geven.

Houd daarom deze site en onze facebook pagina in de gaten om de verdere ontwikkelingen rondom dit project te volgen.

Om meer info te geven over wat Historie21 is kunt u hieronder lezen.

HISTORIE21: Gedeeld Verleden, Gedeelde Toekomst       

In de afgelopen jaren is regelmatig gebleken dat kennis en informatie over de verschillende achtergronden van burgers in de samenleving steeds opnieuw moet worden ontsloten. Telkens weer blijkt de noodzaak de verhalen en getuigenissen over ons gezamenlijke verleden over het voetlicht te brengen. Dat geldt zeker voor de koloniale aspecten van de vaderlandse geschiedenis. Evenzo geldt dit voor de postkoloniale geschiedenis: de historie van gemigreerde bevolkingsgroepen uit de voormalige overzeese gebiedsdelen. Juist in het jaar 2015 dat een markering in de gezamenlijke historie van ons land is: Dan is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en de Japanners in Nederlands-Indië capituleerden. Daarmee begon een nieuw hoofdstuk in de koloniale geschiedenis van Nederland. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 verlieten verschillende bevolkingsgroepen de nieuwe staat Indonesië: Indische Nederlanders en in 1951 kwamen op 21 maart de eerste Molukse KNIL-soldaten aan in Nederland voor wat men toen nog dacht een tijdelijk verblijf.

Als enige museale instelling in Nederland beschikt stg. Moluks Historisch Museum (MHM) over een bijzondere fysieke en digitale collectie die een belangrijk deel van de postkoloniale geschiedenis van Nederland illustreert. Sinds de sluiting van het fysieke museum in Utrecht in 2012 blijkt het bestaansrecht van een Molukse erfgoedinstelling desondanks bewezen. De collectie wordt nog steeds aangevuld en uitgebreid door giften en schenkingen en programma’s van MHM, onder andere in de verschillende Molukse wijken in Nederland, maar ook in samenwerking met andere culturele instellingen, theaters en podia, worden druk bezocht.

Een van die programma’s is HISTORIE21 waarin storytelling centraal staat en dat door bewoners van een gemeente zelf worden voorbereid en ingevuld. Zij worden daarbij begeleid door producers, redacteuren en historici. Het getal 21 markeert de eerste en laatste datum (21 maart respectievelijk 21 juni 1951) van de aankomst van Molukkers in Nederland. In 2014 is HISTORIE21 al succesvol uitgevoerd in Lunteren, Appingedam en Wierden.

In HISTORIE21 staan persoonlijke verhalen over de eigen woonplaats, vaak ook opgediept door ervaren presentatoren en verslaggevers, centraal. Want terugblikken is ook het nuanceren van plaatselijke gebeurtenissen of omstandigheden. De verhalen zijn niet exclusief van Molukkers. Juist de andere plaatsgenoten van een stad of dorp schuiven aan voor HISTORIE21. Samen bezoeken ze locaties in hun gemeente die illustratief waren voor de jaren van de wederopbouw, het tijdelijk verblijf van Molukkers en waar ze elkaars collega’s en klasgenoten waren of lid waren van een plaatselijke vereniging.

Lees hier meer

 

Copyright Werkgroep Samen 2015 Disclaimer - Website wordt mede mogelijk gemaakt door Fi-Design