U bent hier

Programma en aanmelding Historie21

HISTORIE21, Krimpen aan den IJssel.

Als enige museale instelling in Nederland beschikt stg. Moluks Historisch Museum (MHM) over een bijzondere fysieke en digitale collectie die een belangrijk deel van de postkoloniale geschiedenis van Nederland illustreert. Sinds de sluiting van het fysieke museum in Utrecht in 2012 blijkt het bestaansrecht van een Molukse erfgoedinstelling desondanks bewezen. De collectie wordt nog steeds aangevuld en uitgebreid door giften en schenkingen en programma’s van MHM, onder andere in de verschillende Molukse wijken in Nederland.

Een van die programma’s is HISTORIE21 waarin storytelling centraal staat en dat door bewoners van een gemeente zelf worden voorbereid en ingevuld. Zij worden daarbij begeleid door producers, redacteuren en historici. Het getal 21 markeert de eerste en laatste datum (21 maart respectievelijk 21 juni 1951) van de aankomst van Molukkers in Nederland. In 2014 is HISTORIE21 al succesvol uitgevoerd in Lunteren, Appingedam en Wierden.

 

Op zaterdag 20 juni wordt Historie21 in Krimpen aan den IJssel georganiseerd.

In HISTORIE21 staan persoonlijke verhalen over de eigen woonplaats centraal. Want terugblikken is ook het nuanceren van plaatselijke gebeurtenissen of omstandigheden. De verhalen zijn niet exclusief van Molukkers. Ook andere plaatsgenoten uit Krimpen aan den IJssel schuiven aan voor HISTORIE21.

De afgelopen periode zijn verschillende mensen benaderd om hun persoonlijke beleving te delen. De organiserende organisaties hebben samen met deze sprekers een mooi programma samengesteld met herkenbare Krimpense onderwerpen en personages. Op verschillende locaties gaan wij de dialoog met elkaar aan.

Er zal een historische bus rijden naar de verschillende locaties. Deze bus biedt plaats aan sprekers en belangstellenden die slecht ter been zijn. Er is niet heel veel plaats in de bus dus het is van belang om u tijdig op de geven. Andere bezoekers zullen op eigen gelegenheid naar de locaties moeten reizen, met de auto of met de fiets. Deelname aan het programma is gratis. Vanwege het beperkte aantal plaatsen in de verschillende locaties dient u vooraf te reserveren. Ook in verband met de voorbereidingen voor de Molukse maaltijd willen we graag weten hoeveel mensen we ongeveer in Stichting U.M.A.M. kunnen verwachten.

U kunt reserveren tot 14 juni, in uw reservering geeft u aan:
•    U bent slecht ter been en wil met de bus mee
•    U bent aanwezig gedurende het gehele programma
•    U bent alleen ’s avonds in Stichting U.M.A.M. aanwezig
•    U een maaltijd afneemt
•    Uw naam en telefoonnummer waarop u te bereiken bent

Zodra de inschrijftermijn voorbij is ontvangt u een bevestiging. Mailt u uw reservering naar Nanneke Wigard: nwigard@museum-maluku.nl
 

PROGRAMMA:

12.00 uur: Ontvangst in De Tuyter, Nachtegaalstraat 8, Krimpen aan den IJssel

12.30 uur: HISTORIE21 over de beginjaren van de wijk. Met een korte inleiding door Historische Kring Krimpen en een gesprek met de inwoners van het eerste uur. Hoe verliepen de eerste kennismakingen in 1962?

14.00 uur: Vertrek naar De Zaag, de Zaag 55, Krimpen aan de Lek. Dit is ongeveer 3,2 kilometer.

14.30 uur: HISTORIE21 over werkgelegenheid en middenstand. Oud-collega’s gaan met elkaar in gesprek en de middenstand van toen vertelt over wat men nu eigenlijk verdiende aan de komst van een nieuwe bevolkingsgroep.

15.30 uur: Vertrek naar Gezondheidscentrum Groenendaal, Groenendaal 1, Krimpen aan den IJssel. Dit is ongeveer 3,6 kilometer.

16.00 uur: HISTORIE21 over de gezondheidsproblemen van toen. Ook werden er kinderen geboren in de nieuwe wijk. Hoe ging dat toen en hoe verliep het opvoeden van kinderen in de nieuwe omgeving?

17.00 uur: Vertrek naar Stichting UMAM, Meerkoetstraat 81, Krimpen aan den IJssel. Dit is ongeveer 1 kilometer.

17.30 uur: Feestelijke afsluiting: terugblik en muziek van Concordia en tifagroep Bunji. En een Molukse maaltijd van Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel. De opbrengsten van de maaltijd zijn bestemd voor de wederopbouw van de kerk.

Nieuwsbrief Moluks Historisch Museum
Vanuit Krimpen aan den IJssel is er in het kader van Historie21 ook een interview gehouden met een aantal Krimpenaren van de 2e en 3e generatie Molukkers en Dr. Prins. Zij vertellen hun ervaring over de Molukse Wijk in Krimpen aan den IJssel. Via deze link kunt u de nieuwsbrief van het Moluks Historisch Museum lezen
 

Oproep

Middels deze pagina vragen wij u een kleine bijdrage te doen door bijvoorbeeld djadjan2/iets lekkers te maken, zodat wij iedereen hartelijk kunnen verwelkomen.
Als u zich geroepen voelt om een bijdrage te leveren kunt u deze (graag gesneden en verpakt) afgeven vrijdag 19 juni 19.00-20.00 in Stichting U.M.A.M., Meerkoetstraat 81. Onze dank hiervoor.
 

Wij hopen er SAMEN een historische dag van te maken tot 20 juni!

Meewerkende organisaties: Gemeente Krimpen aan den IJssel, Stichting UMAM, Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel, Werkgroep Molukse ouderen, Culturegroup Tifa Bunji. Muziekvereniging Concordia, Historische Kring Krimpen, Moluks Historisch Museum

 

Organiserende organisaties: Tuhuteru en partners & Werkgroep SAMEN

Copyright Werkgroep Samen 2015 Disclaimer - Website wordt mede mogelijk gemaakt door Fi-Design